Bärlauch-Knöpfli – Spaetzle with bear’s garlic

Was für ein verregneter und ruhiger Sonntag. So richtig richtig schön zum Ausschlafen, gemütlich Frühstücken, Lesen und Kochen! Es ist wieder Bärlauch-Zeit. Zeit also, ein altes Rezept hervorzukramen und den Pastateig zu rühren. Bärlauch-Knöpfli mit Reibkäse… Appenzeller schön rezent natürlich. Hier das Rezept für unsere 2 Portionen:

160g Hartweizenmehl
4 Prisen Salz
ca. 8 Blätter Bärlauch fein gehackt
=> Alles zusammen in eine Schüssel geben.

2 frische Eier
ca. 8 EL Wasser
=> in einem Massbecher mischen.

Klassische Pastaherstellung: Eine Vertiefung in der Mitte des Mehls machen, die Flüssigkeit hineingiessen und von der Mitte aus anrühren bis der Teig weich ist und in Fetzen von der Kelle reisst. Dann ca. 30 Min. ruhen lassen. Anschliessend ca. 1 L Pastawasser aufkochen und den Teig durch ein Knöpflisieb streichen. Ca. 3 Min. kochen lassen. Sobald sie an der Oberfläche erscheinen mit einer Schaumkelle herausnehmen. Eine Gratinform ausbuttern, die Knöpfli hineingeben und mit ca. 70g geriebenem Appenzeller bestreuen. Für kurze Zeit in den Backofen bei 150-180 Grad. Mit frischem Pfeffer würzen. Lecker mit Erbsen und Rüebli.

English version:

What a rainy lazy Sunday. Perfect to sleep late, to enjoy an extended breakfast, sit down with an inspiring book and – of course – spend time in the kitchen! It’s bear’s garlic season. Reason enough to dig out an old recipe, adapt it, and make … spaetzle … with bear’s garlic covered with Appenzeller… strong-flavored cheese of course. Here’s the recipe for our two portions:

160g flour (durum wheat)
4 pinches of salt
ca. 8 leaves of bear’s garlic  roughly/finely chopped (as preferred)
=> put all together in a bowl.

2 fresh eggs
ca. 8 table spoons of water
=> mix it in a measuring cup

An then it comes to classic pasta making. Make a well out of your flour and put the liquids into it. Gradually incorporate the flour into the egg/water mix. Only add as much additional liquid to  the dough until you have a creamy pasta, that runs pasty from your spoonIf it’s to thin add some flour, if it’s to sticky add a little bit of water. Then cover the bowl with a towel and let it rest for 1/2 hour.

After that little rest heat up around 1 l of pasta water and as soon as the water is boiling  push the dough through a Spaetzle sieve by simply scrapping pieces of dough into boiling water. Make them boil for around 3 min. Take the Spaetzle out of the pot with a skimming ladle as soon as they come back to the surface. Butter a gratin mould and pour the Spaetzle and cover with around 70grams grated Appenzeller. Put it into the stove for a short time at around 150-180 degrees. Flavour with pepper.

And for dessert some home made walnut-cinnamon muffins.

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